Bij de bijtjes volgen we het ritme van het kind. Daar heeft iedereen profijt bij. Eet- en slaapmomenten worden afgestemd op de specifieke behoeften van jullie baby.

Tussendoor kan jullie kind op de mat lekker genieten van alles wat er rondom hem/haar gebeurt. En dat is heel wat…

Spelen op het klimkussen

 

Als kinderen iets ouder worden, merken we dat ze een eigen dagritme ontwikkelen.

De meeste kinderen kunnen dan ook “het ritme” van Dol-Fijn volgen.

 

Een dagje in ons kinderdagverblijf ziet er ongeveer zo uit:

 • Vanaf 7 uur staan we paraat om “de vroege vogels” op te vangen. We komen dan samen in de groep van de Bijtjes.
 • Tot 8 uur mogen de kindjes ook ontbijten bij ons. Lekker hun papje drinken of boterhammen smullen.

Na 8 uur splitsen we op in onze twee groepen: de bijtjes en het kwetternest.

 • Om 9 uur eten alle kinderen vanaf 9 maanden een stukje fruit en drinken ze een beker water. Dit smulmoment zorgt voor structuur. Structuur brengt met zich mee dat de dag voorspelbaar is en dat is belangrijk voor een kind. Nadien vliegen we er helemaal in.
 • Tussen 9 en 11 uur gaan we aan de slag. Bij de bijtjes kunnen degene die 2 keer slapen lekker een dutje gaan doen. Met de overige kindjes gaan we aan de slag. We halen onze trukendoos boven en bieden jullie pagadders aangepaste activiteiten aan. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte voor vrij spel.
  De kinderbegeleiders kijken naar wat kinderen boeit, en gebruiken dit als inspiratie voor het aanbieden van activiteiten. Op die manier worden alle kinderen aangesproken.
  Tijdens het spel zien we dat alle domeinen van de ontwikkeling aan bod komen. We werken rond de grove en de fijne motoriek. We stimuleren de sensitieve en zintuiglijke ontwikkeling en kindjes leren ondertussen sociaal zijn en in groep functioneren.
 • Om 11 uur is het etenstijd. Jammie, jammie we smullen er op los. Onze warme maaltijd bestaat uit: patatjes (groenten, vlees en aardappelen) , soep en een stukje fruit als dessert. Natuurlijk drinken we ook een frisse beker water.

Kinderen die maar één keer slapen doen dit rond 12 uur. In het kwetternest duikt bijna iedereen er op dit uur in. De ene wat vroeger, de ander wat later. De ene iets korter, de ander iets langer.

Kinderen die geen middagdut meer nodig hebben, mogen nog lekker blijven spelen . Een slaapritme is namelijk voor iedereen verschillend.

 • Na het slapen, kunnen ze weer lekker aan de slag. Onze speelhoeken bieden genoeg uitdaging en de kinderbegeleiders zijn er ook helemaal voor jullie kinderen.
 • In het kwetternest werken we op dinsdag en donderdag in kleine groepjes. Elke kinderbegeleider biedt een activiteit aan voor een kleine groep kinderen. Op die manier krijgen alle kindjeren dat beetje extra aandacht dat ze verdienen.
 • Om 15 uur is het weer “smultijd”. Tot ongeveer 15 maanden eten we lekkere verse fruitpap. Vanaf 15 maanden eten we boterhammen met een stukje fruit. Vanaf dan is er weer tijd voor spel.
 • Mama’s en papa’s mogen ons komen halen tot 17.50 uur.
 • Tot morgen allemaal!